A blog where I share my stories on the journey towards my happily ever after. *hee-hee*

NOW, you can share your stories with "My Wedding". The proposals, the preps, the good, the bad and everything in between! :D :D :D

Email me at : ann.j1010@gmail.com

Wednesday, 28 October 2009

my deco!


Salam... back in my Uni years, me and my friends used to watch this TV show called "Extreme Makeover: HOME Edition". A reality tv show of which the needy gets their house refurbished and we were impressed! Apart from the American Next Top Model.. this too, was another MUST WATCH show for us. Mun d Brunei ada cemani, I want to be part of the team!!! They get everything done in just one week! Workmanshipnya.. phew~ Tiptop! And if dlm "Deko Bersama Eric" he did everything (for a room) in just one day.. this one, they did the WHOLE house, 1 week, demolished and rebuilt! How cool is that..?? Ofcourse, the house is a typical 'Wisteria Lane' type lh ah. Wood. :D And interior deconya... woooooooowwww! I bcame a big fan of interior deco eversince.

Still learning bits and pieces though. But for my room, I just follow my guts! *lol* Remember my stairway deco? I did that on the eve of my nikah and thank God!! Everyone loves it, in fact, it's STILL hanging on our staircase up until now *thumbsup*
  • The very first thing I did with my room was to draw the layout on a piece of paper. i.e arrangements of bed, wardrobe dressing table.. perhaps for some of you, maybe d mana kn menyimpan tv.. access to balcony or maybe ur ensuite bathroom.
  • Secondly, the choice of bedset ... which do you prefer? choice of colour? dark / light?
  • Third comes flooring (tile, laminated, carpeting) and wall paint...my personal view would be just slightly lighter than the furniture (for the whole room) and any total contrast colour as the feature wall, bearing in mind the feature wall IS the room colour theme! A feature wall bleh jua we use wallpaper.. nowadays, there's a wiiiiiiiiiideeeeeeeeeee range of wallpapers offered by interior decorating companies here. So it's your choice~
  • Fourth, my curtain and bedsheets / cover etc. took me several visits to actually confirm my colour and choice of fabric as well as design. Believe me, it was hard for us to come up with simple design (for the bed header) yet look elegant and somewhat different than others... Talk about being fussy! *blush* We spent like an hour plus (on our 3rd visit..yes, THIRD..just for the bed header cos curtain i want it straight and simple saja) to actually confirm the design .. atupun based on her (Sunil's owner) pileS of magazines and curtain decoration books. Rambang mata ani wah!
  • Fifth is the lighting. You either go for a chic chandelier or drop lights.. well, ofcourse depending on the design of your ceiling. My case? A 26 years old living room chandelier really did the trick. It's been in the living room before i was born and now finally, I put it into good use (another reason why i chose the vintage bedset) *lol*


  • Lastly, simplicity deco was my aim. Just bought myself a rug, side table lamp, dressing table runner and artificial 'white roses in a pot' hehehe following my guts? Yes! Atuuuu saja my room decoration.. not much.

I know some bride-to-bes love their rooms to be decorated with fresh flower bouquet on you side table, on the bed.. dressing table and some petals on the bed, again, it is YOUR choice~ :) I chose not to have all those.. ada pun, had I have the time masa atu, it would probably just be the petals.. hehehe but then again, knowing my little nieces and nephews, so.. better I skip that option as well..

A few examples I looked through for my room but only took bits as ideas with improvisation ofcourse~

loving this one except the lamp..

... above the bed needs something..but impressive simple touch..
a bit plain on the feature wall..again I'd say, tampal a few framed pictures above the bed if nda mau pakai kelambu~ ;)
BUT my utmost reference would be MARTHA STEWART's... she's impressive! Please click HERE to surf onto her site~ LOTS of tips there.. design bilik2nya pun LAWA~

Till nxt time peeps... Insya-Allah~

Monday, 19 October 2009

Mas Kahwin (Mahar)

Salam all,

We've been talking much about hantaran lately and my entry today.. it's something for the MEN. I used to wonder mengapa adat kahwin ani ada mas kahwin (well, back in my younger years.. semuanya dipikir adat saja *lol*) I thought untuk hantaran saja rupanya it's part of the wedding, shall i say, 'package'. Masa damit, we don't really bother about this things...yg penting for me enjoy jdi tukang angkat gangsa AND mesti yang chocolate or sweets. The Hensel and Gretle (spelling?) candy house was my favourite hantaran deco. It's not until I realised that everytime Majlis Nikah mesti the groom cakap "..Aku terima nikahnya **** binti **** dengan MAS KAHWINnya $** tunai..." Then I was like, oOoooOooo, andang MESTI rupanya Mas Kahwin ani...

A simpler word, MAHAR. Interesting text below... enjoys~


1. PENGERTIAN MASKAHWIN ( MAHAR ).

Maskahwin adalah pemberian yang wajib diberi oleh suami kepada isterinya dengan sebab perkahwinan.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud :

" Berikanlah kepada orang-orang perempuan itu maskahwin mereka ". ( Surah An-Nisaa' - Ayat 4 )

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :

"Carilah untuk dijadikan maskahwin walaupun sebentuk cincin yang diperbuat daripada besi ." ( Riwayat Bukhari )

Dari hadith di atas nyatalah bahawa maskahwin boleh dijadikan daripada apa sahaja asalkan benda itu berguna dan berfaedah sama ada berupa wang, barang atau sesuatu yang bermanfaat sebagaimana diberitakan, Rasulullah s.a.w. pernah mengkahwinkan seorang lelaki yang tiada memiliki sesuatu pun untuk dijadikannya maskahwin lalu Rasulullah s.a.w. bertanya kepada lelaki itu, adakah pada engkau (hafaz ) sedikit daripada ayat Al-Qur'an, lelaki itu menyahut bahawa ia mengingati beberapa surah kemudian Rasulullah s.a.w. pun mengahwinkan lelaki itu dengan bermaskahwinkan surah yang diajarkan kepada perempuan yang bakal menjadi isterinya.

Maskahwin itu tidak dihadkan oleh syarak banyak atau sedikit, jadi untuk menentukan banyak atau sedikitnya itu terpulanglah kepada dua pihak di atas persetujuannya dan berdasarkan taraf atau darjat pengantin tersebut dan hukum syarak tidak menggalakkan maskahwin yang terlalu tinggi yang menyebabkan kesukaran bagi pihak lelaki.

Sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

"Sebaik-baik maskahwin ialah yang lebih rendah ". ( Riwayat Abu Daud )

Dan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

"Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya ". ( Riwayat Ahmad )

2. BAHAGIAN-BAHAGIAN MAHAR :

a) Mahar Misil. Iaitu Mahar yang dinilai mengikut maskahwin saudara-saudara perempuan yang telah berkahwin lebih dahulu dan hendaklah yang dinilai sama dengan maskahwin keluarganya yang paling dekat sekali seperti kakak, ibu saudaranya dan seterusnya disamping menilaikan keadaan perempuan itu sendiri dari segi kecantikan, kekayaan, pelajaran dan sebagainya.

b) Mahar Musamma. Iaitu maskahwin yang telah ditetapkan dan telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak dengan tidak memandang kepada nilai maskahwin saudara-saudara perempuan itu.

3. HUKUM MENYEBUT MASKAHWIN DI WAKTU AKAD NIKAH:

i ) Wajib.

a. Jika bakal isteri itu seorang budak yang masih kecil, gila atau bodoh sedangkan bakal suami ingin membayar mahar yang lebih tinggi dari mahar yang sepatutnya ( Mahar Misil ).

b. Jika bakal isteri yang sudah baligh bijak dan boleh menguruskan dirinya sendiri dan telah membenarkan wali untuk mengkahwinkannya tetapi ia tidak menyerahkan kepada wali untuk menetapkan maskahwinnya.

c. Jika bakal suami itu tidak boleh menguruskan hal dirinya sendiri seperti masih budak, gila atau bodoh dan sebelum akad telah mendapat persetujuan dari bakal isteri tersebut tentang bayaran maskahwin kurang daripada mahar yang sepatutnya, oleh yang demikian maskahwin wajib dinyatakan sebagaimana yang dipersetujui. Maksud wajib disini bukanlah bererti perkahwinan itu tidak sah, tetapi perbuatan itu dianggap berdosa dan maskahwin dibayar mengikut kadar yang sepatutnya ( Mahar Misil ).

ii ) Sunat.

Rasulullah s.a.w tidak pernah meninggalkan dari menyebutnya semasa akad, apabila ia menikahkan orang lain. Dengan menyebutnya semasa akad berlangsung dapat mengelakkan dari berlaku perselisihan, berhubung dengannya, disamping dapat membezakan diantara perkahwinan biasa dengan perkahwinan pada seorang perempuan yang menghebahkan dirinya kepada Rasulullah s.a.w. tanpa mahar. Sekiranya mahar tidak di sebut dimasa akad, tidaklah bererti akad perkahwinan itu tidak sah tetapi makruh jika mahar itu tidak disebut.

4. WAJIB MASKAHWIN

Maskahwin itu wajib dibayar mengikut sebagaimana yang tersebut didalam akad jika dinyatakan dimasa akad dan maskahwin itu wajib dibayar dengan keadaan-keadaan yang berikut:-

i) Apabila suami menetapkan yang ia akan membayarnya sebelum dukhul dan dipersetujui oleh pihak isteri, oleh yang demikian isteri berhak melarang atau meghalang suami dari mensetubuhinya sehingga suami tersebut menentukan kadar maskahwin yang akan diberinya sama ada dengan cara tunai atau hutang, jika dijanjikan tunai maka pihak isteri berhak menghalang suami tersebut dari mensetubuhinya sehingga dijelaskan maskahwinnya itu.

ii) Bila penetapan maskahwin itu dibuat oleh kadi dengan sebab keengkaran pihak suami dari membuat ketetapan atau dengan sebab perbalahan atau perselisihan kedua belah pihak tentang kadar maskahwin tersebut dan bila kadi menentukannya akan maskahwin tersebut, hendaklah dibayar tunai (tidak boleh hutang).

5. GUGUR SEPARUH MASKAHWIN

Apabila berlaku talak sebelum persetubuhan maka gugurlah separuh maskahwin sebagaimana firman Allah ta'ala Yang bermaksud: "Dan jika kamu menceraikan perempuan sebelum persetubuhan sedangkan kamu telah menentukan kepada perempuan tersebut akan maskahwinnya , maka bagi perempuan itu setengah dari apa yang kamu tentukan itu".

Gugur separuh maskahwin sekiranya perceraian ini berlaku berpunca dari pihak suami, seperti suami jadi murtad atau suami menganut Islam dan isterinya tidak. Tetapi sekiranya berlaku perceraian itu berpunca dari pihak isteri, seperti suami memfasakhkan perkahwinan tersebut dengan sebab kecacatan yang ada pada isteri maka maskahwin itu akan gugur semuanya.

6. MATI SUAMI ATAU ISTERI SEBELUM PERSETUBUHAN

Jika seorang suami meninggal dunia sebelum berlaku persetubuhan, pihak waris si suami wajib membayar maskahwin itu sepenuhnya kepada bekas isterinya dan jika maskahwin itu belum ditentukan kadarnya, maka wajib dibayar dengan nilai mahar misil.

Sebaliknya pula jika seorang isteri meninggal dunia sebelum berlaku persetubuhan, pihak suami wajib membayar maskahwin sepenuhnya kepada waris bekas isterinya jika maskahwin itu belum dijelaskan lagi.

Sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. Yang bermaksud:

"Dari Alqamah katanya seorang perempuan telah berkahwin dengan seorang lelaki kemudian lelaki itu mati sebelum sampai mensetubuhi isterinya itu dan maskahwin pun belum ditentukan kadarnya. Kata Ulqamah, mereka mengadu hal tersebut kepada Abdullah, maka Abdullah berpendapat perempuan itu berhak mendapat mahar misil sepenuhnya, dan perempuan itu berhak mendapat pusaka dan wajib pula dengan bereddah. Maka ketika itu Ibnu Ma'kul bin Sanan Al- Saja'i menjelaskan bahawa sesungguhnya Nabi s.a.w. telah memutuskan terhadap Baraq bin Wasaq seperti yang dibuat oleh Abdullah tadi". (Riwayat Al-Tarmidzi)

7. MUT'AH

Mut'ah bererti satu pemberian dari suami kepada isteri sewaktu ia menceraikannya. Pemberian ini adalah wajib diberikan sekiranya perceraian itu berlaku dengan kehendak suami, bukan kemahuan isteri. Banyaknya pemberian itu adalah berdasarkan kepada persetujuan atau keredhaan kedua-dua belah pihak, di samping mempertimbangkan keadaan kedua-duanya sama ada kaya atau miskin dan sebagainya tidak kurang dari separuh mahar.

Firman Allah: Ertinya : Tenangkan olehmu hati mereka dengan pemberian dan lepaskanlah mereka dengan cara yang baik. ( Surah Al-Ahzab ayat 49)

Sunday, 11 October 2009

the daring RED


Salam all...

Was gonna talk about the meaning of the colour RED, but then again.. I think not~ Much has been happening to me the past 2 weeks. Recently, my office had our Hari Raya celebration .. and red happened to be my colour during the event.. hehehe skalinya? That got me thinking, yes.. I should do RED theme this time.

I have read through some of the chats above (didn't get the chance to read all cos byk dh ketinggalan) Internet's being unfriendly with me.. both at home and office.. so yeah~ can't get online la jwpannya~ I can surfed on to this site via my phone, yes, but then again, to comment on the chatango or wedding talks.. tak dapat lah pulak! I am soooooooooooooooo missing everyone in here!!! I miss updating news with you lots and alhamdulillah, I'm glad that sorang2 ada progress dh msani.

Before I proceed with the theme, lemme share with u lots my 7 mths journey on preparing my wedding last August. It's just a summary so if you ladies have any question, feel free to ask yea?
  1. January : got engaged with my husband (25.01.2009) - hehe that's a date to remember ;)
  2. February : surveying bridal boutiques for our desired baju Sanding (to buy kain ourselves or to just rent with our customade design) and book wedding ring
  3. March : doing surveys and shopping for hantarans, buat Jongsarat
  4. April : pelamin booked, taking measurements and designing for all my bajus, furniture bought, photog and MuA booked
  5. May : invitation cards (confirmed and paid deposit), typing out names, room renovation
  6. June : bought all the doorgifts and packaging, printing and sorting out invitation cards, booking for bouquets, room renovation continues
  7. July : handing over of invitation cards, sorting out bunga talors, curtains installed, furniture delivered and room deco, delivered hantaran to SH - picked up 2 days before Nikah.
  8. August : THE Wedding.
Bare in mind, the theme below are just the stuffs I surveyed for mine. (untuk ambil2 idea) hehe

red white pelamin


red deco

red scrolls


Oh yes, to answer bride2bealso's question from my 'Wedding Talks'... susunan yg penting according to this.. Al-Quran (if ada), then Sirih Junjung (if ada), then Mas Kahwin, Jongsarat (if ada), and then cincin.. whilst the rest.. mana saja th tu, to suit its importance ;)

As for me and my hubby's own update, STILL blum lgi we do our post wedding photo shoot and still thinking on when's the best date to go for our honeymoon.. chosen a destination dh.. it'll be KL (shopping and honeymooning) hehehe. Right about now, I'm still sorting out pictures to be develop for our wedding album and photobook.. hmmm. terlampau banyak yg bsai2 bh, so far I've only managed to narrow it down to 500+ pix. Dear photog, please bare with me yeah? Will email you the list soon...

To all, thanks for still visiting this site.. Insya-Allah will try to be online sometime nxt week ani k? Hope to chat with you ladies jua.. :) :) :) Best of Luck!!!
Related Posts with Thumbnails

Followers