A blog where I share my stories on the journey towards my happily ever after. *hee-hee*

NOW, you can share your stories with "My Wedding". The proposals, the preps, the good, the bad and everything in between! :D :D :D

Email me at : ann.j1010@gmail.com

Thursday, 19 November 2009

something for all..

Counting the days before my solemnization ceremony last August (*sigh* it still feels like I'm only married last weekend..), I've gotten into a situation of maximum anxiety. Nervous ada..butterflies ada...itu salah...ini salah.... eeeee..mcm2!! There was even a brief moment when I burst into tears pasal reaaaally stressed out... Believe me, semua itu adalah NORMAL!

Me and Mr.A did find some interesting MUST-DO things before Nikah..and Alhamdulillah, implementing them.. butterflies? nervous? apakan tu?!! Since tomorrow's Friday, I thought I share this with you all~ pyh mencari the files arh my folder ah. I know I have put this one in before... click HERE

My apologies.. ~

Tip menjelang Akad Nikah...

# Sembahyang Hajat malam sebelum upacara akad nikah untuk memastikan kelancaran majlis. Prevention for anything that could go wrong during the function.

# Amalkan
Surah Al-Inshirah (Alam-Nashrah) untuk mengurangkan rasa debaran menjelang detik dinikahkan. Surah itu juga yang diamalkan Nabi Musa ketika berdepan firaun. Not forgetting, "Rabbi Yassir wala Tu 'Assir Ya Kareem..." meaning = Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku..

# Bakal pengantin lelaki juga boleh mengamalkan
Surah Toha (Ayat 25 - 28) untuk mengurangkan darah gemuruh. Selesai membaca, bolehlah minum segelas air untuk penenang jiwa. - time2 dalam kereta tu bawa byk bertasbih (Subhanallah), bertahmid (Alhamdulillah) and bertakbir (Allahu'akbar)

# Selepas dinikahkan, seeloknya pengantin lelaki menunaikan sembahyang Sunat Syukur dua rakaat sebagai bersyukur kerana berjaya menempuh alam perkahwinan. Selepas itu, sarungkan cincin ke jari isteri.

# Pengantin lelaki juga harus bersalam dengan ibu bapa dan ibu bapa mentua, hadirin dan sahabat handai. Bersalaman adalah tanda kesyukuran dan rasa gembira kerana semuanya sudah sempurna.
My advance congratulations to G228 and YE20 for their Nikah tomorrow. *tabur2 bunga rampai!* Mudah-mudahan semuanya berjalan dengan lancar and rumahtangga yang dibina kekal bahagia ke akhir hayat... *Amin*

Additional dzikir utk dibaca balik2 sampai caaaaaaaaaaaaalm rasanya~ I use it to relieve stress..applicable to any situation.. I know tani kadang mengusut nda tantu pasal kan? You know, time of the month and all~ So, a good friend of mine taught me this zaman sekolah dlu... thanks babe~

"La Ilaha Illa Anta, Subhanaka Inni Kuntu Minaz-Zalimeen.."

Meaning : "There is no God but Allah, You are far exalted and above all weaknesses, and I was indeed the wrongdoer.."

For those of yous yang ada additional tips lagi... feel free to click on the 'Comment' Link below. :)

2 comments:

  1. "La Ilaha Illa Anta, Subhanaka Inni Kuntu Minaz-Zalimeen.."
    "Bismillahil ladzi la yadhuru maaz mihi syaiun fil ardi wala fil qhats"
    "Auzubika limatillah hitamati min syarima qalaq"

    ill come back for the maksud nnti ok ;)

    amalan membaca sebelum kuar rumah pun baik...especially urg yg sudah bertunang n dalam persiapan kn kawin...pasal dugaan mcm2 dtg... so amalan mengingat/doa2 amat perlu... hehe....

    yg paling penting, ingat Tuhan n doa2 slalu... insyallah :)

    ReplyDelete
  2. "Dengan nama Allah yang kerena bersama nama Nya tidak ada sesuatu apapun di langit atau di bumi mampu mendatangkan kemudhratan, Dialah Maha Mendengar lagi Maha mengetahui" (Hadith Riwayat Dawud, Tirmizi dan Ahmad)

    Sebagai amalan, adalah baik di baca 7 kali sebelum keluar rumah atau sebelum berbuat sesuatu. Kalau terlanggar bacaan sebelum habis membaca 7 kali, ulang dari awal sehingga lancar bacaan 7x. Terlanggar atu satu petanda yg tidak menyenangkan.

    "Aku berlindung dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna dari kejahatan apa saja yang di ciptakan Nya" (Hadith Riwayat Muslim)

    Salah satu cara untuk mengamalkan doa ini is the same as above.Kalau terlanggar, ulang until lancar. InsyaAllah.

    Also, bagi ibu yang mengandung, cepat-cepat baca doa ini selesai melahirkan. InsyaAllah memberi perlindungan kepada anak dan ibu.

    Allahu Wa Rasulhu 'Alam :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Followers