A blog where I share my stories on the journey towards my happily ever after. *hee-hee*

NOW, you can share your stories with "My Wedding". The proposals, the preps, the good, the bad and everything in between! :D :D :D

Email me at : ann.j1010@gmail.com

Monday, 22 November 2010

MUM shares... :D

http://weddingscrapbook.us/wp-content/uploads/2010/02/album.jpg

Assalamualaikum dear,

Akhir nya, with my willingness, I would like to share a family experiences semasa wedding events of mine and my youngest sister. Now, I am a mother of 2 and 1 is coming on the way early next year hehehe... Insya-Allah

Cerita-cerita pasal tukang mekap or mak andam ani... siapa2 yang really2 innocent atu and nada guide from others.. banar tah kalau nama nya nda tau apa2.. banar inda tau apa2... sampai time kan kawin, pun nda tau apa2. I got married semasa sibuk2 Y2K (end of 1999). As my family ni banyak boys (7 boys and 2 girls only) my mum mana jua banyak experiencesnya ah kan buat preparation perkahwinan for the girls in the family. Abang-abang yg sudah kawin apa jua payah nya menguruskan. Jadinya harap2 minta2 pendapat from babu2 kitaorang lah yang bagi2 ideas on siapa mak andam, siapa usai bilik tidor and etc... etc...

Dipendekkan ceritalah ah... ;)... masa my wedding events atu, until the day of my Nikah event... I mean beberapa jam lagi kan nikah, baru tah pernah bersua muka dgn si Mak Andam ani... nama Hjh 'X'. Mum said, she is the best and even my auntie2 ani pun cakap the best coz related to us lah Hjh 'X' ani. As an innocent young girl, so me lapas tangan lah... sal nya frankly speaking, inda ku tau banar-banar pasal mekap ani. Banar tah... mun harapkan bebadak pakai powder pakah atu saja ahh... so Hjh 'X', she cukur2 kening and do lah the basic things Mak Andam should do. Until the tahap she was done with my makeup atu, and mau usai rambut and veil (dulu2 time nikah jarang org pakai tudong, karang ani nikah famous betudong). Tekejut beruk... OR tekejuk gorrila when I saw my face... oooo.... mannnn.... my makeups atu 1980's punya makeups.... time ku nikah my makeups semua warna garang2 babe... alamakkkkk... red lips, blusher pun tarang berabis, very dark eyebrow colour mcm eyebrow indian ladies... if you guys yg baca my story ani ah.. cuba u guys bayangkan or if you guys pernah teclick meliat movie malaysia 1980's... mekapnya tarang and jalak2 berabis... ah catu lah mekap ku time ku kawin.... very frustrated with my makeups, tapi nda berani bunyi2 coz mana jua kan minta tolong time tu... semua innocent2 berabis. So diteruskan tah jua the Nikah ceremony atu... and mengakun ku, gambar Nikah ku nda ku pernah show rah kawan2... betapuk dalam almari baju. Why??? sebab banci ku meliat gambar ku nikah, with the makeups mcm atu. Hjh 'X' still membuat Mak Andam service till now and heheheh she is very style lama. Walau pun family related but nda ku merecommend kedia ni to my friends and colleague di pejabat. Sal outcome memang tak sesuai.

The moral of the story daripada my experiences ani... 8 to 6 months lagi kan nikah/kawin, mencari tah Mak Andam yg bisai2, do lots of research, jgn takut buat makeup trial. Walau pun terpaksa berbelanja duit. I know amount $50 atu banyak. But kalau di compare krg outcome nya kemudian hari semasa wedding events. Insya-Allah berbaloi tu. Karang ani banyak references such ah majalah Pengantin, internet infos, etc. Masa ni I also found out, ada Mak Andam yang canggih2 tu offer makeup classes lagi. Siyuk usulnya, dulu2 time zaman-zaman ku muda2 dulu... mana ada ni. Bride2Be zaman ani very lucky berabis. Which is very good kalau diliat dari segi berbagai sudut ia punya perspektif. Satu, you will paham apa Mak Andam tu kan buat, because you yourself tau. Kedua... jgn tertipu hehehehe... pasal you also know yourself kannnnnn... mentang2 nda tau pasal mekap, kana buat mekap sesuka-suka hati.

The other story yang I want to share is my little sister punya wedding events. Baru setahun jagung berkahwin. Because only kami dua saja the girls in the family. Jadinya me as the one yg sudah ada pengalaman berkahwin, so I guide her a lot. Kami nda mau sejarah lama berulang kembali. Coz it's really hurting my feelings hehehe.... anyhow, we booked this Mak Andam, Hjh 'XYZ'. She is terkenal canggih and lawa mekapkan org kawin. Jadinya of courselah kami dgn sepenuh hati confident dgn kedia ani. Disamping atu, leh kerana si Hjh 'XYZ' ani famous hantap, nda kami belurih membooking kedia for all the four events my sis ani. Jadinya we booked other Mak Andam also Miss 'A' and also Miss 'B'. Jadinya tiga Mak Andam lah for the four events. Miss 'A' ani Mak Andam baru jualah because she admit she baru jua mengandam. Miss 'B' is also famous lah dgn makeup worknya jua kira sudah dikenali ramai. Jadinya of courselah mcm Hjh 'XYZ', kami pun bagi kepercayaan pernuh dgn Miss 'B' ani. We only do one makeup trial dgn Miss 'A' tapi outcome... banar2 kami satisfied berabis.. Alhamdulillah, lawa makeup style nya atu. Jatuh cinta tarus bakal laki sister ku ani. Sal sweets berabis.

Dipendekkan cerita, esuknya my sister ni kan nikah, we keep on contacting Hjh 'XYZ' ani, di msg2 nada jua respond nya. Salnya kami sudah beuri, esuk the nikah event, kan mau bagi alamat. Last2 ditunggu2 nada respond, kami telipun, payah2 kan ditelipun banar inda bejawab. By late afternoon, baru tah dapat kami called... sungguh menghampakan jawapan nya... guess what... ia cakap ia inda dapat mekapkan for the nikah event coz ia sibuk and kana double booked... boleh kah catuuu?????? A famous mak andam, but acting unprofessionally, walau pun kan cari duit eh.. nda kan last2 minute esuk org kan kawin baru tah dibagi tau inda dapat mekapkan. Kan hampir pengsan usulnya my sister. Mana kan cari Mak Andam yg steady2 time last-last minute ani, nikah event not event 24 hrs to go... tekakai-kakai kami menelefon kawan2... minta tolong carikan other Mak Andam. Dalam tangisan sedih kana buat catu tepaksa kami kuatkan semangat. Mom and Dad inda tau.. kalau durang tau lagi tia hot jadinya... malas kan membaratkan hati durang, org tua-tua. so kami2 saja menguruskan perkara ani. Oleh kerana nada harapan, Mak Andam Miss 'A' and 'B' pun nda jua belaku sal durang pun sudah kana booked for that day. We cuba contact this Mak Andam Miss 'C'. Luckily ia free inda kana booked. She is kinda of famous also, org cakap mekapnya lawa. So tawakkal we booked her tarus coz we got no other choice.

On the Nikah event, Mak Andam Miss 'C'.... do her makeup work. Unfortunately indah khabar dari rupa. Sama cerita mcm my nikah experience also. My sister punya muka, dari sweet girl looked berubah berabis. Heavy face structures. Cana kan tuuuu... mekap style apa kan tuuu... liat dari dakat atas hidung jalak2 garis badak nya, too many blink2, etc.... Rasa jua kan mancung kan hidung pengantin nda kan catu mekapnya, walau pun hidung nda steady mancung nya. Miss 'C' cakap Indon style makeup... yatah karang... Sadang2 deh... bagi ku beauty ani di enhance bah bukan di ubah jadi lain. All her nikah pic... turned out disaster, photographer pun complained they have to do banyak editing, which is true sebab when we saw the softcopy pics, semua bida mekapnya. Even this photographer cakap rah kami, that Mak Andam Miss 'C' don't do good makeups.

Anyhow, Alhamdulillah, through out all the other events time mlm berbedak, bersanding and also mlm berambil-ambilan... we got no problem. Semua bejalan lancar, Mak Andam 'A' and 'B' have done their job excellently. Salute to them... ;)

Moral of the story... selidik2 dulu Mak Andam yang bakal kamu booking. Walau tia famous ahhh... kadang2 indah khabar dari rupa. Tapi walau pun mcm atu, I do envy and salute Mak Andam yang banar2 bisai membuat mekap org kawin, ikhlas membuatkan org lawa dan berseri2 di hari perkahwinan. Mak Andam Hjh 'XYZ' nada ku recommend eh, berjanji inda belurus. Mak Andam 'C' kalau boleh tah, perbaiki lagi makeup skills ah. Bukan kan offending but kenyataan.

Atulah saja experiences yg I wanted to share. Mudahan dapat dijadikan sebagai pengajaran to all. Walau pun mcm atu, not all Mak Andam is BAD and not all Mak Andam is SUPER GOOD but of course the GOOD ones atu they do exist. Do investigate and research before banar2 kan booking mak andam. Buat plan B by listing nama2 Mak Andam and HP numbersnya sekiranya ada kecemasan. All the best to all future Bride2Be...

Wassalam.

Hugs & Kisses
MUM

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Followers